Lysrör

Lysrörslampor, även kallade lågenergilampor, finns som lysrör och kompaktlysrör. Kompaktlysrör har formen, sockel och funktion som en vanlig glödlampa men som fungerar som ett lysrör. Det finns med eller utan globformat glas. De ser ut som små böjda ljusrör med sockel. Lysrör omvandlar elektrisk energi till ljus. Lampan använder sig av elektricitet för att stimulera kvicksilverånga inuti lampan, som i sin tur alstrar ultraviolett ljus.

Längre hållbarhet

Lysrörets fosforescerande beläggning glöder då med synligt ljus. Lamporna är mer energieffektiva och har längre livslängd än glödlampor. De tillverkas i linjär, U-formad och cirkulära rör och finns i många olika storlekar, typer, former, färger och ljusintensitet.

När du köper lysrör köper du efter färgtemperatur som mäts i Kelvin (K). Eftersom de innehåller kvicksilver, väldigt lite, men det är ändå viktigt att lämna in lamporna till lämplig återvinningsstation. Om en lampa skulle gå sönder, öppna fönstret, sopa upp skärvorna, lägg dem i en glasburk, sätt på ett lock och stäng dörren till rummet.