Lysdioder

Lysdioder är små, högintensiva och energisnåla glödlampor som är en del av en enkel elektrisk krets. De har inte en glödtråd, som vanliga glödlampor som efter användning kommer brännas ut. Ljuset är riktat och passar bäst för punktbelysning. Har du en klotformad LED lampa så är den uppbyggd av många olika lysdioder riktade åt olika håll.

Används i olika produkter

Lysdioder används för många olika produkter som till exempel fjärrkontrollen till TV apparater använder sig ofta av lysdioder för att sända signaler, siffrorna på digitala klockor och trafikljus. Lysdioderna kan vara mycket små, vilket gör dem användbara. Moderna TV apparater använder sig av lysdioder så att de kan vara nästan platta och väldigt tunna. De är mer hållbara, effektiva, har längre livslängd än vanliga glödlampor och generar inte värme.

Lysdioderna är halvledardioder som lyser av rörelsen av elektroner över ett halvledarmaterial. Watt beskriver energin i lampor, lumen (lm) är enheten för ljusflödet i lysdioder eller candela(cd) beroende på om det är en globlampa eller spotlight.