LED-lampor

Light Emitting Diode, eller LED är ett energisnålare alternativ till den klassiska glödlampan. LED-lampor har längre livslängd än vanliga glödlampor, är energisnåla, generar inte värme och innehåller inga farliga substanser. LED mäts i lumen (lm) istället för watt (W) och det finns olika styrkor att välja på beroende på vilket ljus du vill ha, hur starkt du vill att det ska lysa och i vilken färg. Ljusstyrkan med en 40 watt glödlampa till exempel, motsvarar 7 watt med en LED-lampa, som i lumen mäter 470.

Hur starkt ljus vill du ha och i vilken färg?

Välj lumen beroende på vad för sorts belysning du är ute efter. Behövs ett rum lysas upp med bara en lampa är 300lm lämpligt, men eftersöks mys är det kanske bättre med en 100lm LED-lampa. Färgtemperaturen mäts i Kelvin och beroende på vilket ljus du är ute efter kan du välja olika värden i K på LED-lampan.

Ge din inomhusbelysning en extra touch med LED-lampor

Det blir allt vanligare att man väljer att använda ett stort antal mindre lampor, så kallade spotlights, istället, eller som komplement till den traditionella taklampan. Spotlights är ett en utmärkt form av belysning som passar väl in i flera av hemmets olika rum. Numera väljer de flesta att använda LED-lampor då det finns ett flertal olika fördelar med dessa.

De fördelar man talar om när det kommer till LED-lampor är att de är mer miljövänliga än de andra lampor man kan hitta på marknaden. En LED-lampa använder mindre energi. Vi har sett en utveckling där många först valde att gå från glödlampan till lågenergilampor. Med hjälp av detta kunde de då sänka energiförbrukningen från glödlampans 25 watt till lågenergilampans 5-7 watt. Nu har dock LED-lampan tagit över då den är ännu mer energieffektiv än lågenergilampan. Ofta förbrukar en LED-lampa inte mer än 3 watt. Detta betyder i förlängningen att man sparar in på energikostnader med upp till nästan 90 % samtidigt som man får en inomhusbelysning som är minst lika effektiv som den som traditionella glödlampor ger.

När man använder LED-lampor som spotlights brukar man använda sig av flera lampor för att få ett bra ljus med fint sken. Oftast används denna typen av lampor i kök där de ofta är uppsatta ovanför köksbänken. I badrum där de både kan vara stämningshöjande och ge en effektiv belysning. Det förekommer dessutom allt mer att man använder spotlights för att markera olika delar av hemmets andra rum. Att ha LED-lampor som belyser tavlor eller andra inredningsdetaljer skapar vackra och effektfulla ljusspel i hemmet. LED-lampor ofta är enkla att kontrollera och möjliggör även ofta en rad olika funktioner. Det är vanligt att de kan avge olika styrkor och nyanser av ljus som ger hemmet en lekfullhet och stilrenhet som inte går att åstadkomma med andra former av lampor.